PIEREWAAI *
 

  • 1/2 LITER MELK
  • 2 DECILITER FLADDERAK **
  • 2 EETLEPELS VANILLA SUGAR
  • 4 EIEREN, losgeklopt
  • 1/2 THEELEPEL NOOTMUSKAAT
 
 

Breng de melk met de vanillesuiker en de nootmuskaat aan de kook.
Roer de eieren erdoor en verwarm het geheel heel zachtjes tot het dikker wordt.
Doe nu het vuur uit en roer de fladderak erdoor.
Serveer in wijnglazen.
 
* Pierewaaien (rondslieren, feesten) komt waarschijnlijk van het Russische woord "pirovat" (dansen). Toen de oogsten in Groningen eens niet zo goed waren, importeerde men graan uit Rusland.
 
** Anthonie van Fladerack bedacht dit drankje in 1572 en de productie werd vervolgens overgenomen door de Groningse firma Hooghoudt. Toen deze firma dreigde de productie te zullen stoppen, kregen ze zoveel klachten, dat ze de beslissing terugdraaiden.
 
 

Bron: www.worldcook.net